Techniek op de kaart in Maas en Waal

dinsdag 12 oktober 19:33 – 2021

BENEDEN-LEEUWEN – De gemeente West Maas en Waal wil jongeren stimuleren om voor techniek te kiezen. Daarom wordt er een incidentele subsidie verleend van 5.000 euro aan de Stichting Stimulering Techniek Maas en Waal, voorheen stichting Meerwaarde Maas & Waal. De subsidie is bedoeld voor de doorontwikkeling van de activiteiten van de stichting.

Sinds 2017 is er een samenwerking tussen Groeisaam en Pax Christi College met als doel techniek op de kaart te zetten in Maas en Waal, zodat meer jongeren kiezen voor techniek, de jongeren na hun opleiding terug komen naar Maas en Waal en gaan werken bij Maas en Waalse bedrijven. Uiteindelijk moet er één expertisecentrum voor Techniek & Ondernemerschap voor bedrijven- en jongeren in Maas en Waal komen.

De stichting vervult een brugfunctie tussen de scholen en het bedrijfsleven, is een regionale werkplaats met Tech-lokalen op het Pax vmbo en het Pax junior, streeft naar meer techniek op havo/vwo en wil meer een koppeling maken tussen techniek en zorg. Ze gaan gastlessen op school organiseren en bedrijfsbezoeken en snuffelstages aanbieden. Op deze manier kan er ook meegewerkt worden aan het profielwerkstuk van de leerlingen.

De projectsubsidie is voor extra activiteiten. Denk hierbij aan een techniekuitleen, zodat leerlingen zich ook thuis kunnen ontwikkelen. De uitleenbakken kunnen ook gebruikt worden in de klas en ter ondersteuning voor lesmateriaal. Ook wordt de subsidie gebruikt voor uitbreiding van de loketfunctie. Technische bedrijven in Maas en Waal zijn verenigd in ‘Vrienden van Techniek’. Ze hebben al twee online evenementen georganiseerd: ‘werken en leren in de techniek in Maas en Waal’. De stichting levert ook een bijdrage aan de tweede techniekdag van 15 oktober aanstaande, zie ook pagina 3 van deze krant. Er is ook nog een 3D techniekwedstrijd in ontwikkeling.

Door Hanneke de Vries

Bron:

https://www.demaasenwaler.nl/algemeen/algemeen/40323/techniek-op-de-kaart-in-maas-en-waal