Metselen op tweede Techniekdag Maas & Waal. ‘Het is niet het makkelijkste dat ik ooit gedaan heb’

AFFERDEN – Voor de een is er niets mooiers, voor de ander is het ‘niet zijn of haar ding’: techniek. Maar hoe kom je daarachter? Daar is de Techniekdag Maas & Waal voor. Basisschoolleerlingen steken de handen uit de mouwen bij technische bedrijven in de regio.

Irma van Teunenbroek 16-10-21, 18:20

,,Zo krijgen kinderen echt een idee van wat techniek is”, zegt Mireille Roelofs, directeur van Tech-Lokaal Maas & Waal. Het Tech-Lokaal organiseerde de Techniekdag vrijdag voor de tweede keer. Tientallen bedrijven in de regio deden mee. Ze openden hun deuren en bedachten activiteiten voor de kinderen. In totaal deden 470 leerlingen mee, afkomstig uit de groepen 7 en 8 van scholen in de gemeenten Druten en West Maas en Waal.

Roelofs is even komen kijken in de nieuwe Drutense wijk Tichellande, waar aannemer Bas Vermeulen aan het werk is. Zijn mannen staan klaar om met de leerlingen te gaan metselen. ,,Als we hier een paar kinderen enthousiast mee kunnen maken, kiezen ze misschien later wel voor de bouw.” De aannemer kan altijd wel nieuwe vakmensen gebruiken. ,,We zoeken eigenlijk ook wel een paar metselaars.”

Dit is niet echt mijn ding. Ik wil dierenarts worden – Jesse (11)

Klodders mortel

In een van de nog af te bouwen huizen staan kuipen met specie klaar en krijgen leerlingen van basisscholen De Appelhof uit Druten en De Tweestroom uit Altforst ieder een stapel stenen en een troffel.

Jesse (11) van De Appelhof begint na een korte uitleg aan zijn muurtje. Hij legt een eerste rij stenen tussen twee latten. ,,Ah, ik kom net niet uit!” Er is geen ruimte meer voor een hele steen. Hij krijgt hulp; het is beter om wat ruimte tussen de stenen te laten, dan kan er ook wat cement tussen. Jesse: ,,Het is niet het makkelijkste dat ik ooit gedaan heb, maar het is te doen.” Hij brengt een laag specie aan en een volgende laag stenen. Even aandrukken. Er vallen dikke klodders mortel op de grond. Jesse springt weg. ,,Bijna op mijn schoenen!”

,,Het is wel leuk”, concludeert hij, maar om nu te zeggen dat hij enthousiast is… ,,Dit is niet echt mijn ding. Ik wil dierenarts worden.”

Bron:https://www.gelderlander.nl/maas-en-waal/metselen-op-tweede-techniekdag-maas-en-waal-het-is-niet-het-makkelijkste-dat-ik-ooit-gedaan-heb~a60624f5/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F