Basisonderwijs

Dagdeel en ontdekplekken in het Tech-Lokaal

Vanaf 31 augustus 2016 is elke woensdag– en donderdagochtend van 09.30 tot 11.30 uur, het Tech-Lokaal beschikbaar voor groepen 7 en 8 van basisscholen. Het educatieve programma duurt ongeveer 2 uur. De leerlingen kunnen vooraf in groepen van twee kiezen welke technieken ze willen uitproberen. Het Tech-Lokaal geeft scholieren de keus uit drie techniek categorieën:

  1. Innovatieve techniek: vooruitstrevende technieken, zoals 3D printen, 3D tekenen of robotica. Hier wordt vooral gewerkt met computers, waar leerlingen software gebruiken om van alles te ontwerpen en creëren. Hier hoort bijvoorbeeld ook stop-motion bij, waar leerlingen zelf een stop-motion filmpje leren maken.
  2. Consumptieve techniek: technieken die met koken en bakken te maken hebben, zoals zelf pasta maken of pannenkoeken bakken. Hierbij wordt tevens de link gelegd naar wat voor techniek er nodig is om bijvoorbeeld de ingrediënten van de boer naar de consument te krijgen. Daarnaast kan er ook geleerd worden hoe je een tafel volgens de etiquette dekt en hoe je veilig met een dienblad kan lopen.
  3. Traditionele techniek: technieken die te maken hebben met het klassieke beeld van techniek, zoals metaalbewerking, houtbewerking of elektrotechniek. Hierbij wordt echter wel een fris beeld gecreëerd voor de kinderen, waar ze de kans krijgen om zelf creatief bezig te zijn en te ontdekken.

Het Tech-Lokaal laat kinderen onder begeleiding op een leuke, maar vooral ook leerzame manier bezig zijn met techniek. Ze krijgen de mogelijkheid om zelf te ontdekken wat techniek is en wat de mogelijkheden zijn. Het Tech-Lokaal dient dus eigenlijk ook als een soort verlengd klaslokaal. Basisscholen gaan steeds vaker techniek dienen op te nemen in hun curriculum.